Let op telefonische oplichting

1 september 2023

We hebben de Vraag gekregen vanuit de politie en het ministerie om jullie te informeren over een nieuwe vorm van oplichting die veelal gebruikt word bij internationale studenten. We willen er voor zorgen dat jullie op de hoogte zijn en weten wat je het beste kunt doen in een dergelijke situatie.

Tijdens deze telefonische oplichting lijkt het alsof je gebeld word door een overheidsinstelling die verteld dat je op een internationale arrestatie lijst staat, of dat je een boete hebt ontvangen. De ‘medewerker’ aan de telefoon heeft veel van jouw persoonlijke informatie waaronder jouw burger service nummer (BSN) en het lijkt dus alsof je de persoon kan vertrouwen. De ‘medewerker’ wil je helpen om van de lijst af te komen en hiervoor zal je gevraagd worden om een app of software te installeren, bijvoorbeeld Teamviewer of Anydesk. Met deze software kan de oplichter alle bankgegevens inzien en zonder dat je het door hebt geld overmaken naar een ander account.

Let goed op, een overheidsinstelling zal nooit telefonisch contact opnemen over dergelijke zaken.

Wat te doen in deze situatie?

Hang direct op, zelfs als je twijfelt. De oplichter kan soms een telefoonnummer geven die nep is. Zoek zelf het altijd het juiste nummer op en zorg dat je de verificatie kunt doen met de persoon aan de lijn. Informeer vrienden, familie en kennissen over deze nieuwe vorm van oplichting en waarschuw ze voor de situatie.

Heb je dit meegemaakt? Dan ben je zeker niet alleen. Bel direct jouw bank op en doe aangifte bij de politie. Bel 0900 8844 voor een afspraak of kijk online op Politie.nl voor meer informatie. Je kunt aangifte doen via https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen. Voor meer informatie over telefonische oplichting bekijk ook https://www.politie.nl/onderwerpen/telefonische-oplichting.html.