Stage en buitenlandmogelijkheden

Externe stage

In het Mastercurriculum is een externe stage opgenomen van 20 EC (560 u studielast = 14 werkweken). In deze stage werk je individueel aan een project dat gerelateerd is aan onderzoek. Deze stage vormt een kennismaking met en een oefening in het meewerken aan lopend onderzoek. Veelal wordt de stage voorafgaand aan het afstudeerproject gedaan, maar het is ook mogelijk om eerst het afstudeerproject te doen en vervolgens de stage.

De externe stage (buiten de TU/e) geeft je de mogelijkheid om je onderzoeksblik te verbreden door je te verdiepen in een onderzoeksproject buiten de faculteit. Vaak wordt deze stage aan een internationale instelling gedaan. Hoewel het niet verplicht is wordt het door de faculteit sterk aangeraden om naar het buitenland te gaan.

De externe stage wordt bij voorkeur uitgevoerd bij een onderzoeksinstelling of bedrijf waarmee vanuit BMT (onderzoeks) contacten bestaan. Neem voor het bepalen van de periode, het onderwerp en de locatie van de stage altijd contact op met je mentor en regel nooit iets op eigen houtje. De uitvoering en de beoordeling van de stage vallen onder de verantwoordelijkheid van je mentor.

Naar het buitenland

Het is mogelijk om een deel van je studie in het buitenland te doen. Hiervoor kun je advies vragen bij het International Office van ESA of bij het facultaire International Office (io.bmt@tue.nl, Jacqueline Hartholt, Gemini Zuid 1.105).

Informatie over de stappen die je kunt doorlopen staan op de pagina Verbreding in de studiegids.

Vakken in het buitenland

Als je vakken van een andere universiteit wilt laten meetellen in je afstudeerprogramma, dan dien je (na akkoord van je mentor en afstudeerhoogleraar) ruim van tevoren een aanvraag in te dienen bij de examencommissie.

Bij terugkomst
Na afronding van je buitenlandse studieperiode dien je een Transcript of Records van je gastinstelling in te leveren bij het onderwijsbureau van BMT, zodat de in het buitenland behaalde vakken kunnen worden toegevoegd aan je studieresultaten. Een kopie moet gestuurd worden naar het International Office van ESA.

Check de procedures voor de formaliteiten met betrekking tot het afhandelen van beurzen of fondsen die je eventueel hebt ontvangen.

Beurzen en fondsen

Een (buitenland) stage is natuurlijk niet goedkoop. Voordat je een beurs aan wil vragen is het vaak verstandig om eerst met je stagebegeleider of afstudeerhoogleraar contact op te nemen.

Een vrij compleet overzicht van verschillende beurzen is te vinden op de website van NUFFIC (Stichting Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs).

Meer informatie over beurzen en fondsen kan je vinden op de website van het International Relations Office van ESA. Hier staat onder andere meer informatie over Erasmus beurzen, Fonds ECTS-punten Buitenland en overige beurzen. Let goed op de deadlines voor het aanvragen van een beurs!

Bèta Beurs
Sommige BMT-studenten ontvangen tijdens hun studie een buitenlandbeurs (Huson prijs, BMT Bachelorbeurs). Om deze uitgekeerd te krijgen, dien je een kopie van je certificaat en een bevestiging van de gastinstelling (kan ook in de vorm van een Learning Agreement) in te leveren bij het facultaire International Office.

Taalcursussen

Ter voorbereiding op de internationale studie/stageperiode wordt er door het Centre for Languages and Intercultural Communication (CLIC) bij het ESA taalcursussen Engels aangeboden, meer informatie is hier te vinden.