Op de TU/e toetsen we jouw kennis op verschillende manieren; een schriftelijke toets, presentatie, ontwerp of rapport dat wordt beoordeeld. De gekozen toetsvorm is afhankelijk van wat we willen toetsen en waarom we toetsen:
- Toetsen om van te leren: deze toetsen geven studenten vooral richting voor hun verdere leerproces.
- Toetsen om voor te leren: deze sluiten een onderwijseenheid met een bepaald cijfer af.
Meer informatie
-
Toetsvormen
We toetsen jouw kennis op verschillende manieren: via een schriftelijke toets, presentatie, ontwerp of rapport dat wordt beoordeeld.
Lees meer -
Toetssystemen
We gebruiken verschillende systemen voor het online en offline afnemen van toetsen en tentamens.
Lees meer -
Facultair toetsbeleid
Meer weten over toetsen binnen jouw opleiding of faculteit? Lees dan het toetsbeleid van jouw faculteit.
Lees meer -
Tentamenvoorzieningen aanvragen en bevestigen
Je kunt tijdens je studie behoefte hebben aan extra ondersteuning. Bijvoorbeeld door een functiebeperking, chronische ziekte of door psychische klachten. Als je hiermee te maken hebt, kunnen wij je helpen om je studie succesvol te doorlopen. Bijvoorbeeld door je extra tijd toe te kennen voor het maken van een tentamen of door het gebruik van een laptop met voorleessoftware toe te staan.
Lees meer -
Tentamenroosters
Je persoonlijke rooster kun je zien in MyTimetable. Hier kun je ook je tentamenroosters vinden voor de vakken waarvoor je je hebt ingeschreven.
Lees meer -
Formulier online tentamens
Lees meer
Tentamens
Op de TU/e spreken we van tentamens. Een tentamen is een onderzoek naar de kennis, het inzicht en de vaardigheden die jij bezit, én de beoordeling van de uitkomsten van dat onderzoek.
Bij bachelorvakken bestaat dit uit minstens twee tussentoetsen en een eindtoets in het propedeusejaar. De mate waarin tussentoetsen meetellen in het uiteindelijke tentamencijfer, vind je in Osiris.
De officiële regelingen rond de centrale tentamenafname door de TU/e vind je in het document Regeling centrale tentamenafname. Andere belangrijke afspraken voor jouw opleiding vind je in de OER en het reglement van je examencommissie.
Geen verplichte aanwezigheid bij eindtoets
Net als vorig jaar geldt ook dit studiejaar (2022/2023) dat het niet verplicht is om de eerste poging van een eindtoets van een vak bij te wonen om mee te kunnen doen aan de herkansing. Als je niet geslaagd bent voor de eindtoets, meldt de CSA van je opleiding je automatisch aan voor de eerstvolgende herkansing van de eindtoets.
Tips voor tijdens je tentamen
- Gebruik van het toilet onder toezicht. Maak alleen gebruik van het toilet als het nodig is, omdat maar een student per keer het toilet mag bezoeken. 15 minuten voor de start en voor het einde van het tentamen mag je niet naar het toilet.
- Je mag water meenemen en wat te eten (inclusief orale medicatie), maar je bureau moet zo leeg mogelijk zijn en mag geen belemmering vormen voor andere studenten.
- Je mag oordoppen van schuim gebruiken.
- Je mag je tas, jas en telefoon meenemen. Je jas kan over de stoel worden gehangen, je tas zet je onder je stoel. Je telefoon zet je uit en bewaar je in je tas.
- Volg in alle gevallen de instructies van de surveillanten op.
Toetsbeleid en toetsingskader
Een toets moet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. De randvoorwaarden vind je in het toetsbeleid van de TU/e. Per faculteit stelt het opleidingsbestuur een toetsbeleid op.
Examencommissie
Elke opleiding heeft een eigen examencommissie die de kwaliteit van toetsen waarborgt. Je docent schakelt de examencommissie in als er (een vermoeden van) fraude is. Maar jij kunt ook zelf naar de examencommissie stappen met klachten over toetsing en beoordeling.
Fraude en plagiaat
Een diploma van de TU/e is van grote waarde. Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat je je diploma op een integere manier behaalt. Fraude past daar niet bij, vandaar dat de TU/e haar eigen Fraudebeleid TU/e Onderwijs hanteert. Al jouw bachelor- en master-eindopdrachten worden op basis hiervan gescreend op eventueel plagiaat.
Downloads
-
[pdf] Toetskader TU/e 2019
583 KB -
[pdf] Fraudebeleid TU/e Onderwijs
248 KB -
[pdf] Regeling centrale tentamenafname.pdf
407 KB -
[pdf] Bijlage 1 Aanwijzingen voor examinatoren, materiedeskundigen, surveillanten en studenten.pdf
392 KB -
[pdf] Bijlage 2 Nadere regels bij grote tentamens.pdf
253 KB -
[pdf] Appendix 3 Examination cover sheet.pdf
65 KB -
[pdf] Appendix 4 Examination Attendance Card.pdf
51 KB -
[pdf] Appendix 5 Official report for examinations.pdf
110 KB -
[pdf] Bijlage 6 Tentamen Evaluatieformulier.pdf
55 KB -
[pdf] Bijlage 7 Protocol gestaakt tentamen.pdf
210 KB