Zorgen TU/e over het hoofdlijnenakkoord

24 juni 2024

De vier partijen die momenteel bezig zijn met het vormen van een kabinet in Nederland hebben onlangs hun hoofdlijnenakkoord voor de komende regeerperiode gepresenteerd.

In dit akkoord staan forse ingrepen op onderwijs, zoals beperking van de studiemigratie, de invoering van een langstudeerboete en bezuinigingen op wetenschappelijk onderzoek. Lees meer over de gevolgen in deze reactie van de Universiteiten van Nederland (UNL).   

Als TU/e zijn we geschrokken van de plannen. We kunnen ons voorstellen dat de plannen vragen oproepen en voor onrust zorgen in onze community. Er is echter op dit moment nog veel onduidelijk en niet zeker. Veel van de onderwerpen uit het hoofdlijnenakkoord moeten verder worden uitgewerkt. Samen met alle universiteiten in Nederland volgen we de ontwikkelingen op de voet.  

Wij vinden het belangrijk om nogmaals te onderstrepen dat wij als TU/e staan voor ons onderwijs en onderzoek en voor het internationale en inclusieve karakter van onze community. Iedereen moet hier op een onbezorgde manier kunnen studeren en werken, waarbij onze TU/e-waarden en het welzijn van onze studenten en medewerkers steeds in het vizier blijven. Daar zorgen we nu al voor op allerlei manieren en dat blijven we doen.  
 
Ook blijven we ons als TU/e inzetten voor ons internationale karakter.  “We zijn trots op onze internationale community die hoort bij onze campus, bij Eindhoven en de Brainportregio”, zegt CvB-voorzitter Robert-Jan Smits in reactie op de laatste ontwikkelingen rond internationalisering van het hoger onderwijs. 

Als technische universiteit hebben we een sterke uitgangspositie. De Brainportregio en daarmee ook onze universiteit staan in het middelpunt van de belangstelling in binnen- en buitenland. De recent nogmaals bekrachtigde samenwerking met ASML en ook operatie Beethoven zijn daar het levende bewijs van. Wij blijven ons uiterste best doen om het grote belang van technisch onderwijs en onderzoek in politieke discussies naar voren te brengen. 

De Nederlandse universiteiten gaan in gesprek met de nieuwe minister over de uitwerking van  de onderwerpen in het hoofdlijnenakkoord.