Er zijn omstandigheden die studeren lastig kunnen maken. Door een ziekte, functiebeperking of psychische klachten kun je tijdens je studie extra ondersteuning nodig hebben. Maar ook bij bijvoorbeeld zwangerschap, ouderschap en mantelzorg kan extra ondersteuning nodig zijn om te kunnen blijven studeren.
Wij kunnen je helpen om het beste uit jezelf en je studie te halen. Bijvoorbeeld door je extra tijd toe te kennen voor het maken van een tentamen of door het gebruik van een laptop met spraaksoftware toe te staan. Het is ook mogelijk om een aangepaste studieplanning af te spreken en om een uitzondering te krijgen voor het bindend studieadvies. Maar hoe regel je dat? We helpen jou met tips en informatie over hoe je als (aankomend) student extra ondersteuning kunt aanvragen.
Wat is jouw situatie?
Onderstaand overzicht wordt nog aangevuld. Misschien staat jouw specifieke situatie er dus nog niet bij. Staat jouw situatie er niet bij of twijfel je of je ondersteuning nodig hebt? Maak dan een afspraak met je studieadviseur en bespreek jouw situatie. De studieadviseur denkt met je mee in het zoeken naar oplossingen en kan je doorverwijzen als dat nodig is.
-
Studeren met dyslexie
-
Studeren met zintuigelijke beperking
-
Studeren met AD(H)D
-
Studeren met autisme
-
Studeren met een psychische aandoening
-
Staat jouw situatie er (nog) niet bij?
Wat kan de TU/e voor je doen?
Als er omstandigheden zijn die je studie beïnvloeden, kun je voor begeleiding en voorzieningen terecht bij verschillende begeleiders van de TU/e. Zij denken met je mee en kunnen je helpen eventuele belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen en studievertraging door je omstandigheden zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.
Je studieadviseur is vaak je eerste aanspreekpunt en kan je helpen bij het opstellen van een aangepaste planning als de omstandigheid studievertraging (heeft) veroorzaakt of om ruimte te geven aan (medische) behandeling. De studieadviseur ondersteunt je bij het regelen van noodzakelijke aanpassingen binnen je opleiding.
Voor onafhankelijk advies en (financiële) ondersteuningsregelingen bij studievertraging door je persoonlijke omstandigheden kun je terecht bij de studentendecaan. De studentendecaan kan je meer vertellen over:
- Het bindend studieadvies (BSA) wanneer je door verzachtende persoonlijke omstandigheden de norm niet dreigt te halen.
- Een voorziening prestatiebeurs van DUO
- Profileringsfonds
Met de studentendecaan kun je ook tentamenvoorzieningen regelen, zoals:
- de standaard tentamenverlenging (10 minuten verlenging per uur)
- het gebruik van een laptop en tekst-naar-spraaksoftware.
- tentamens in een groter lettertype / A3 formaat
- tentamenlocatie met weinig prikkels
- statafel/ergonomische stoel
- diabetesmaatregelen (glucosemeter, medicatie, eten)
Zorg ervoor dat je je studieadviseur en studentendecaan zo snel mogelijk informeert als je denkt dat je studievertraging oploopt door persoonlijke omstandigheden.
Naast de studieadviseur en de studentendecaan kunnen een studiemanagementadviseur en een studentenpsycholoog je mogelijk ook helpen.
Goed om te weten
-
Tentamenvoorzieningen
Kom je er tijdens je studie achter dat je een voorziening nodig hebt? Neem dan minimaal 5 weken voor de start van de tentamenperiode contact op met de studentdecanen via studentcounselors@tue.nl. Sommige voorzieningen die al aan je zijn toegekend, moet je voor iedere tentamenperiode opnieuw aanvragen. Meer informatie vind je hierover op de pagina 'Speciale voorzieningen voor een tentamen aanvragen' in de studiegids.
Lees meer -
Digitale hulpmiddelen
Soms heb je digitale hulpmiddelen nodig bij het volgen van onderwijs. Bijvoorbeeld als je visuele of auditieve beperkingen hebt.
Lees meer -
Nieuwe voorzieningen
Weet je vóór de start van je studie al dat je een voorziening nodig hebt? Neem dan minimaal 3 maanden voor de start van het academisch jaar contact op met onze studentendecanen via studentcounselors@tue.nl.
Lees meer -
Bewijsstuk overleggen
Om gebruik te kunnen maken van bepaalde voorzieningen, moet je soms een bewijsstuk kunnen overleggen. Het gaat dan meestal om een recente medische verklaring of een verklaring van een psycholoog of een orthopedagoog van een BIG-, NIP- of NVO-geregistreerd testbureau.
Lees meer -
Herintreden
Als je een bepaalde periode (langer dan twee maanden) niet kunt studeren, kan het verstandig zijn om je tijdelijk uit te schrijven. Om te bepalen wat het beste is voor jou, is overleg met een studentendecaan noodzakelijk. De studentendecaan kan je meer informatie geven over uitschrijven en opnieuw aanmelden (herintreden).
Lees meer
Financiële regelingen
Als je tijdens je prestatiebeursperiode studievertraging hebt opgelopen door persoonlijke omstandigheden kom je mogelijk in aanmerking voor:
- Een jaar extra studiefinanciering (verlenging van de prestatiebeurs) van DUO
- Financiële ondersteuning uit het Profileringsfonds van de TU/e
Het is belangrijk dat je de omstandigheden die zorgen voor studievertraging binnen 2 maanden meldt bij je studieadviseur of studentendecaan. Maak gerust een afspraak met een studentendecaan als je meer wilt weten over deze regelingen. De studentendecaan bespreekt met jou of je in aanmerking komt.