Studeren met dyslexie vergt extra inspanning en concentratie.
Tijdens je studie moet je veel lezen en schrijven. Als je studeert met dyslexie vraagt dit extra aandacht en tijd van je. Tijdens je studie kun je tegen problemen aanlopen tijdens het schrijven van verslagen, het verwerken van grote hoeveelheden studiemateriaal, het correct lezen en interpreteren van instructies of het lezen van Engelse teksten. Dyslexie hoeft absoluut geen barrière te zijn. De TU/e kan je hierbij ondersteunen. Maak zelf je eigen keuzes zodat je zo min mogelijk last ervaart van je dyslexie.
Wat kan de TU/e voor je doen?
Als student met persoonlijke omstandigheden kan je beroep doen op studentenbegeleiding van de TU/e voor studiebegeleiding en voorzieningen die nodig zijn. Wij denken met je mee en kunnen je helpen eventuele belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen en studievertraging als gevolg van je omstandigheden te voorkomen of te beperken.
Lees meer
Hulpmiddelen
- Tekst-naar-spraak software: Balabolka(gratis variant), korte workshop Balabolka
- MindMappen: Techniek om ideeën, structuren, informatie en gedachten en hun onderlinge relaties visueel en creatief te ordenen. Bij voorkeur op papier.
MindMap software online: bubble.us, Coggle of Mindmaster - Sketchnoting technieken: Het visualiseren van informatie
- Lettertype dyslexie
- Taalwinkel(van UVA en HvA)
Informatie voor docenten
De website "ECIO.nl" biedt handige tools en publicaties voor docenten om te raadplegen en te gebruiken. De "informatiekaart voor ondersteuning bij dyslexie" geeft inzicht in belemmeringen waar studenten tegenaan kunnen lopen. Ook bevat het tips voor onderwijsprofessionals die studenten met dyslexie kunnen helpen.
Overweeg met de student een gesprek aan te gaan over zijn/haar behoeften in jouw lesprogramma. Daarnaast kan je de studieadviseur van de student raadplegen.