Studeren met een psychische aandoening

Er is een breed scala aan psychische aandoeningen (depressie, eetstoornis, angststoornis, psychose, dwangstoornis, verslaving,…). Als je studeert met een psychische aandoening, kan je te maken hebben met depressieve klachten, vermoeidheid en/of ernstige vormen van stress of angsten. Tijdens je studie kan je moeite hebben met het leggen en onderhouden van contacten, samenwerken en met het plannen en organiseren van activiteiten. Het kan lastig zijn om je te concentreren op je studie of om aanwezig te zijn tijdens colleges.

Wat kun je zelf doen?

Elke student is anders en heeft andere ondersteuning nodig. Het is belangrijk om voor jezelf de mogelijkheden te onderzoeken zodat je erachter komt wat voor jou werkt. Met een studentendecaan, je studieadviseur of mentor van je opleiding bespreek je welke ondersteuning je nodig hebt om goed te kunnen studeren met een psychische aandoening. Vraag hen naar de mogelijkheden die er zijn, maar houd er rekening mee dat niet alles mogelijk is.

Wil je meer weten over de uitdagingen die psychische aandoeningen met zich mee kunnen brengen of wil je verschillende tips lezen? Bekijk dan deze handige link over (studeren met) een psychische aandoening.

Wat kan de TU/e voor je doen?

Als er omstandigheden zijn die je studie beïnvloeden, kun je voor begeleiding en voorzieningen terecht bij verschillende begeleiders van de TU/e. Zij denken met je mee en kunnen je helpen eventuele belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen en studievertraging door je omstandigheden zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.

Lees meer

Hulpmiddelen voor jou

Het kan lastig zijn om je psychische aandoening bespreekbaar te maken. Op de TU/e is er een divers team werkzaam om jou te helpen bij verschillende vragen. Als je merkt dat je vastloopt in je studie, is het belangrijk om dit te bespreken met je studieadviseur. Indien nodig, zal de studieadviseur je doorverwijzen naar andere hulpbronnen binnen de TU/e.

Op onze wellbeingpagina vind je informatie over de verschillende hulpbronnen binnen en buiten de TU/e. Via het cursusplatform wellbeing, dat wordt aangeboden door Gezondeboel, kun je aan je mentale gezondheid werken. Tientallen cursussen zijn beschikbaar, zoals bijvoorbeeld ‘Faalangst’, ‘Eenzaamheid’, ‘Zelfcompassie’. Op de website van onze studentenpsychologen kun je lezen wat zij eventueel voor je kunnen betekenen.

De huisarts kan je voor hulp bij psychische problemen doorverwijzen naar een zorgaanbieder binnen de basis GGZ (BGGZ) of naar de gespecialiseerde GGZ (SGGZ), afhankelijk van de mate waarin je problemen ervaart.

Informatie voor docenten

  • De website Hogeronderwijstoegankelijk.nl biedt informatie over verschillende beperkingen waar leerlingen mee te maken kunnen krijgen. De website heeft korte teksten over de specifieke kenmerken van verschillende beperkingen, evenals een lijst van de obstakels waarmee studenten met een specifieke beperking kunnen worden geconfronteerd.
  • Overweeg met de student een gesprek aan te gaan over diens behoeften in jouw lesprogramma. Hier vind je een aantal aanwijzingen over hoe je kunt reageren op signalen van een student. Daarnaast kun je de studieadviseur van de student raadplegen. Het is altijd een goed idee om de student te verwijzen naar de studieadviseur voor het melden van persoonlijke omstandigheden. Als tutoren je ondersteunen in het verzorgen van onderwijs, spreek met ze af waar ze hun eventuele zorgen over een student kunnen uiten. 
  • Controleer of je online materiaal toegankelijk is voor al je studenten. In Canvas kun je daarvoor Immersive Reader gebruiken.