Studeren met autisme

Je kunt een vorm van autisme hebben als je moeite hebt je te verplaatsen in de gevoelswereld van anderen, lichaamstaal niet begrijpt en moeite hebt met (onverwachte) veranderingen. Je kunt er in meer of mindere mate last van hebben.

Wat kun je zelf doen?

Elke student is anders en heeft andere ondersteuningsbehoeften. Het is belangrijk om de mogelijkheden te onderzoeken en te weten wat voor jou werkt. Bespreek met een studentendecaan, je studieadviseur of mentor van je opleiding welke ondersteuning je nodig hebt om goed te kunnen studeren met autisme. Vraag hen naar de mogelijkheden die er zijn, maar houd er rekening mee dat niet alles mogelijk is. 

Wil je meer weten over de moeilijkheden die autisme met zich mee kan brengen of wil je verschillende tips lezen? Bekijk dan deze nuttige link over (studeren met) autisme.

Wat kan de TU/e voor je doen?

Als er omstandigheden zijn die je studie beïnvloeden, kun je voor begeleiding en voorzieningen terecht bij verschillende begeleiders van de TU/e. Zij denken met je mee en kunnen je helpen eventuele belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen en studievertraging door je omstandigheden zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.erken. 

Lees meer

Hulpmiddelen voor jou

  • Online zelftest om te kijken of er wellicht aanwijzigingen zijn voor een autismespectrumstoornis.
  • Op Kabass vind je informatie, hulpmiddelen, links en tips over allerlei thema's voor jongvolwassenen met autisme.
  • Gebruik de mindmaptechniek om ideeën, structuren, informatie en gedachten en hun onderlinge relaties visueel en creatief te ordenen. Online kan dat via bubbl.usCoggle of Mindmeister 
  • Kurzweil is een hulpmiddel bij het structureren van teksten, het biedt ook visuele en auditieve ondersteuning. 
  • Timetimer (of tijdwekker) dwingt je een bepaalde tijd met iets bezig te zijn. Ook als app beschikbaar.
  • Begrens je internetgebruik met de Yona app.

Informatie voor docenten

De website van ECIO biedt handige tools en publicaties voor docenten om te raadplegen en te gebruiken. De informatiekaart voor begeleiding bij autisme geeft inzicht in belemmeringen waar studenten tegenaan kunnen lopen. Ook bevat het tips voor onderwijsprofessionals die studenten met autisme kunnen helpen.

Overweeg met de student een gesprek aan te gaan over diens behoeften in jouw lesprogramma. Hier vind je een aantal aanwijzingen over hoe je kunt reageren op signalen van een student. Daarnaast kun je de studieadviseur van de student raadplegen. Het is altijd een goed idee om de student te verwijzen naar de studieadviseur voor het melden van persoonlijke omstandigheden. Als tutoren je ondersteunen in het verzorgen van onderwijs, spreek met ze af waar ze hun eventuele zorgen over een student kunnen uiten. 

Controleer of je online materiaal toegankelijk is voor al je studenten. In Canvas kun je daarvoor Immersive Reader gebruiken.