Studeren met autisme

Je kunt een vorm van autisme hebben als je moeite hebt je te verplaatsen in de gevoelswereld van anderen, lichaamstaal niet begrijpt en moeite hebt met (onverwachte) veranderingen. Je kunt er in meer of mindere mate last van hebben.

Wat kan je zelf doen?

  • Elke student is anders en heeft andere ondersteuningsbehoeften. Het is belangrijk om de mogelijkheden te onderzoeken en te weten wat voor jou werkt. Bespreek met een studentendecaan, je studieadviseur of mentor van je opleiding welke ondersteuning je nodig hebt om goed te kunnen studeren met autisme. Vraag hen naar de mogelijkheden die er zijn, maar houd er rekening mee dat niet alles mogelijk is. 

    Wil je meer weten over de moeilijkheden die autisme met zich mee kan brengen of wil je verschillende tips lezen? Bekijk dan deze nuttige link over (studeren met) autisme.

  • Je eerste afspraak voorbereiden

Wat kan de TU/e voor je doen?

Als student met persoonlijke omstandigheden kan je beroep doen op studentenbegeleiding van de TU/e voor studiebegeleiding en voorzieningen die nodig zijn. Wij denken met je mee en kunnen je helpen eventuele belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen en studievertraging als gevolg van je omstandigheden te voorkomen of te beperken. 

Lees meer

Hulpmiddelen voor jou

De verstrekte hulpmiddelen zijn niet bedoeld ter vervanging van professionele psychologische of medische hulpverlening, maar een aanvulling op de gewone 'spreekkamerhulpverlening' bij een bevoegde (huis)arts of psycholoog. Neem bij psychische klachten contact op met de studentenpsycholoog of met een externe reguliere professionele hulpverlener.

  • Online zelftest om te kijken of er wellicht aanwijzigingen zijn voor een autisme spectrum stoornis.
  • Kabass: informatie, hulpmiddelen, links en tips binnen allerlei thema's voor jongvolwassenen met autisme. Thema's: Studeren / Werken / Wonen / Vrije tijd / Relaties / Vervoer.
  • Online mindmapsoftware voor het maken van gestructureerde samenvattingen en als instrument bij een brainstormsessie, zoals mindmeister en bubbl.us.  
  • Kurzweil: hulpmiddel bij het structureren van teksten; met visuele en auditieve ondersteuning. 
  • Timetimer (of tijdwekker) die je dwingt een bepaalde tijd met iets bezig te zijn. Ook als app beschikbaar.
  • Begrens je internetgebruik met de Yona app.
  • De website "ECIO.nl" biedt handige tools en publicaties voor docenten om te raadplegen en te gebruiken. De "informatiekaart voor ondersteuning bij autisme" geeft inzicht in belemmeringen waar studenten tegenaan kunnen lopen. Ook bevat het tips voor onderwijsprofessionals die studenten met autisme kunnen helpen.
  • Overweeg met de student een gesprek aan te gaan over zijn/haar behoeften in jouw lesprogramma. Daarnaast kan je de studieadviseur van de student raadplegen.