Studeren met AD(H)D

Mensen met AD(H)D reageren vaak sneller op prikkels, zoals impulsen, stemmingen en gebeurtenissen.

Een gevolg hiervan kan zijn dat je snel afgeleid bent en je moeilijk (langdurig) kan concentreren (aandachtsproblemen). Taken afmaken, hoofd- en bijzaken scheiden, plannen en organiseren zijn vaak een uitdaging. Deze moeilijkheden worden vaak duidelijker bij veranderingen in de omgeving en nieuwe behoeften. Bijvoorbeeld bij de overgang van de middelbare school naar de universiteit.  

Wat kan je zelf doen?

  • Elke student is anders en heeft andere ondersteuningsbehoeften. Het is belangrijk om de mogelijkheden te onderzoeken en te weten wat voor jou werkt. Bespreek met een studentendecaan, je studieadviseur of mentor van je opleiding welke ondersteuning je nodig hebt om goed te kunnen studeren met je AD(H)D. Vraag hen naar de mogelijkheden die er zijn, maar houd er rekening mee dat niet alles mogelijk is. 

    Wil je meer weten over de moeilijkheden die AD(H)D met zich mee kan brengen of wil je verschillende tips lezen? Bekijk dan deze nuttige link over (studeren met) AD(H)D.

  • Je eerste afspraak voorbereiden

Wat kan de TU/e voor je doen?

Als student met persoonlijke omstandigheden kan je beroep doen op studentenbegeleiding van de TU/e voor studiebegeleiding en voorzieningen die nodig zijn. Wij denken met je mee en kunnen je helpen eventuele belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen en studievertraging als gevolg van je omstandigheden te voorkomen of te beperken. 

Lees meer

Hulpmiddelen voor jou

De verstrekte hulpmiddelen zijn niet bedoeld ter vervanging van professionele psychologische of medische hulpverlening, maar een aanvulling op de gewone 'spreekkamerhulpverlening' bij een bevoegde (huis)arts of psycholoog. Neem bij psychische klachten contact op met de studentenpsycholoog of met een externe reguliere professionele hulpverlener.

  • Microsoft To Do – een handige methode om planningen te maken en gestructureerder te werk te gaan. 
  • Maak gebruik van een noise cancelling headphone tegen afleiding. 
  • Maak gebruik van websites die social media (facebook/instagram/twitter e.d.) en andere websites kunnen blokkeren om afleiding te voorkomen. Bijvoorbeeld Freedom
  • Inzetten van de Pomodoro techniek om productiever bezig te zijn. Pomodoro is een timemanagement-techniek. 
  • On-line mindmapsoftware voor het maken van gestructureerde samenvattingen en instrument bij een brainstormsessie: mindmeister en bubbl.us.
  • Timetimer (of tijdwekker) waarmee je jezelf dwingt een bepaalde tijd met iets bezig te zijn. Ook als app op mobiele telefoon beschikbaar. 
  • De website "ECIO.nl" biedt handige tools en publicaties voor docenten om te raadplegen en te gebruiken. De "informatiekaart voor ondersteuning bij AD(H)D" geeft inzicht in belemmeringen waar studenten tegenaan kunnen lopen. Ook bevat het tips voor onderwijsprofessionals die studenten met AD(H)D kunnen helpen.
  • Overweeg met de student een gesprek aan te gaan over zijn/haar behoeften in jouw lesprogramma. Daarnaast kan je de studieadviseur van de student raadplegen.
  • Leer meer over onderwijstechnieken die kunnen helpen een succesvolle leeromgeving te bieden aan volwassenen met AD(H)D.