We gebruiken verschillende systemen voor het online en offline afnemen van toetsen en tentamens. 

In Osiris is voor ieder vak aangegeven hoe er wordt getoetst. Denk eraan dat je voor al je tentamens je campuskaart nodig hebt. 

Een tentamen op papier maken

Tijdens een paper-based tentamen werk je de antwoorden van je tentamen op papier uit. Als je tentamen een paper-based tentamen met Ans is, kun je onderstaande video bekijken voor meer uitleg over deze tentamenvorm.

Een digitaal tentamen maken met Ans

Als je een digitaal tentamen gaat maken, is de kans groot dat je dit via Ans, het algemene toetssysteem bij de TU/e, doet. Het programma werkt vrij intuïtief. Na inloggen krijg je een overzicht van de vakken waarvoor je tentamens moet maken. Heb je een tentamen gemaakt via Ans – online of offline – dan kun je het achteraf eenvoudig inzien. Zodra je tentamen is nagekeken, ontvang je daarover bericht van je docent.

Een digitaal tentamen maken met SOWISO of OnCourse

SOWISO en OnCourse zijn de twee andere toetssystemen die op de TU/e gebruikt worden. Deze systemen worden vooral gebruikt voor het afnemen van wiskundetoetsen.

Een digitaal tentamen maken met STEP

Een STEP-stick maakt van je laptop een digitale toetsomgeving met toegang tot het toetssysteem. Het is belangrijk om te controleren of je laptop compatibel is met de STEP-stick. Maak je dit kwartiel een STEP-tentamen? Voor sommige STEP-tentamens is het belangrijk om je laptop te laten checken. Van ESA ontvang je een e-mail wanneer en waar je jouw laptop kunt laten testen. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Er zijn ook digitale tentamens zonder STEP-stick. Bij deze tentamens mag je de laptop gebruiken om dingen op te zoeken of heb je de laptop nodig om het tentamen te maken. Dit wordt gecommuniceerd door je docent.
 

Pilotprojecten met Authentic Assessment

Bij Authentic Assessment mag je digitale documenten en/of tools gebruiken, zoals die in het curriculum en/of leerproces zijn opgenomen (bijv. MATLAB, CAD, PDF's met cursusmateriaal), als aanvulling op het toetssysteem (bijv. ANS), en dat alles binnen een beveiligde toetsomgeving.

Om verder te gaan met ons doel om een Authentic Assessment oplossing aan te bieden, worden er nieuwe pilotprojecten opgezet. Voor sommige tentamens die deel uitmaken van deze pilot is het belangrijk om je laptop te laten checken. Als je hier deel van uitmaakt, ontvang je aanvullende informatie van je faculteit en/of docent.

Bereid je voor op een online tentamen met proctoring

Het is aan te raden om je vooraf goed voor te bereiden. Door een oefententamen te maken, test je de werking van de software en verminder je de kans op problemen tijdens het tentamen aanzienlijk. Wanneer je een oefententamen maakt, kun je je setup testen. Dit heb je dan al gedaan voordat je het echte tentamen maakt. De instructies spreken voor zich. Meer informatie is beschikbaar vanaf begin 2025.

Wat je moet doen als je tegen problemen aanloopt

Gaat het niet helemaal zoals gepland vanwege technische problemen tijdens proctoring? Voor technische ondersteuning tijdens het tentamen gebruik je de live support functie in de proctoring tool. Zit er een technische fout in het tentamen of heb je last van een stroomstoring? Meld dit dan binnen 24 uur na je tentamen bij proctoring@tue.nl of digitalexams@tue.nl.

Meer informatie

Wil je meer weten? Neem contact met IMS Services op via 040 - 247 2000 of onderstaand contactformulier.

Contact