Hoe gaat het echt met je? En als het even wat minder goed gaat, bespreek je dat dan met je vrienden, familie of medestudenten? Of misschien met je studieadviseur? Hoe je je voelt (je welzijn) heeft veel invloed op je studentenleven en studiesucces. Daarom besteden we tijdens je studie veel aandacht aan je welzijn en bieden we allerlei begeleiding, tools en activiteiten aan om je welzijn te vergroten en vaardigheden te ontwikkelen die je helpen om de uitdagingen die je tegenkomt, aan te gaan.

Zorg goed voor jezelf en elkaar

Iedereen voelt zich wel eens down - dat hoort bij het leven en maakt ons menselijk. Het is volkomen normaal dat je je soms niet op je best voelt. Op zulke momenten moeten we misschien een beetje extra voor onszelf en elkaar zorgen. En dat ziet er voor iedereen anders uit. 

Hoe kun je voor jezelf en anderen zorgen?

  • Vraag om ondersteuning als je denkt dat je die nodig hebt. In de flowchart vind je een overzicht van de ondersteuning die we bieden.  
  • Blijf verbonden - een goed sociaal netwerk is belangrijk voor je welzijn. Wil je nieuwe mensen ontmoeten en je sociale netwerk in Eindhoven uitbreiden? Sluit aan bij een evenement van een van onze vele verenigingen en leer nieuwe mensen kennen.   
  • Als je merkt dat er iets aan de hand is met een studiegenoot of vriend, vraag dan hoe het gaat en help zo nodig steun te zoeken. Een luisterend oor bieden kan al veel helpen.
  • Zorg voor je lichamelijke gezondheid. Dit klinkt misschien cliché, maar genoeg slapen, goed eten en voldoende bewegen is essentieel voor je welzijn.   
  • Weet dat het oké is om niet oké te zijn. Het studentenleven kan soms zwaar zijn, en dat is oké.

Waar kun je terecht voor ondersteuning?

Aan de TU/e hebben we een uitgebreid aanbod aan ondersteuning. Of je nu vragen hebt over je studie, je gestresst voelt, sociaal onveilig gedrag hebt meegemaakt of gezien, of gewoon iemand nodig hebt om mee te praten, wij zijn er om je te helpen of je door te verwijzen naar de juiste ondersteuning buiten de universiteit. 

Klik op de afbeelding voor een grotere, interactieve weergave.

Handige tips

  • Is het een noodgeval? Bel 112! Heb je direct hulp nodig voor jezelf of een ander en kun je niet wachten tot je contact kunt opnemen met je huisarts of huisartsenpost/spoedpost? Bel dan ook 112. Ook als je twijfelt.
  • Volg een module op het online cursusplatform wellbeing. Het is gratis voor TU/e-studenten.    
  • Omgaan met verlies of verdriet - bekijk deze handout.  
  • Volg tue_campuslife op Instagram voor meer tips voor je welzijn.
  • Luister naar de podcast Mentalitijd, de podcast over mentale gezondheid onder studenten. De makers van de podcast willen mentale problemen bespreekbaar maken en doen dat samen met professionals en ervaringsdeskundigen. 
  • Bekijk welke ondersteuning Gemeente Eindhoven of lokale organisaties aanbieden.

Online cursusplatform wellbeing

Wil je aan je mentale gezondheid werken? Anoniem en alleen of juist met iemand anders? Dat kan via het online cursusplatform wellbeing, dat wordt aangeboden door Gezondeboel.

Tientallen cursussen zijn beschikbaar, zoals bijvoorbeeld ‘Faalangst’, ‘Eenzaamheid’, ‘Zelfcompassie’, ‘Omgaan met coronastress’ of ‘Ontspanning’. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, want Gezondeboel biedt veel meer cursussen aan. Natuurlijk allemaal gratis voor TU/e studenten.