Keuzeruimte

Op basis van je interesses en ambities kun je zelf voor een deel je bachelorprogramma samenstellen. Je kunt ervoor kiezen je te specialiseren door je te verdiepen in een vakgebied, of juist een breed profiel op te bouwen door diverse vakgebieden te combineren. Je kunt je keuzeruimte dus op verschillende manieren vullen.

Keuzevakken van je eigen opleiding 

Iedere opleiding biedt keuzevakken aan. Je opleiding informeert je over de mogelijkheden.  
 

Keuzevakken bij andere opleidingen 

Je kunt er ook voor kiezen om keuzevakken bij andere opleidingen te volgen. Tijdens het jaarlijkse Check Your Match-event kun je de verschillende mogelijkheden verkennen.

Thematic Learning Areas 

In een Thematic Learning Area (TLA) zijn vakken over een bepaald thema gegroepeerd. De vakken worden door verschillende faculteiten aangeboden. Door te kiezen voor een TLA, kun je je blik dus verbreden. Binnen een TLA worden combinaties van vakken (leerpaden) aangeboden. Je bepaalt zelf of je een leerpa volgt of liever zelf je vakken kiest.  

Voorbeelden van TLA's zijn AI, Energy, Entrepreneurship, Materials en Sustainability. Een TLA omvat 30 tot 45 EC en is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen.  
 
Flyer AI
Flyer Energy
Flyer Entrepreneurship 
Flyer Materials
Flyer Sustainability

Speciale keuzevakken 

Je kunt er ook voor kiezen je tweedegraads bevoegdheid voor docent voortgezet onderwijs te halen. Dit kan door de Educatieve Minor van de Eindhoven School of Education te volgen.  
 
Vakken volgen bij onze partner universiteiten is ook een optie, net als het volgen van een honors track bij de Honors Academy en vakken bij innovation Space.

Je keuzeruimte vullen

In Osiris vind je jouw examenprogramma dat is gevuld met de verplichte vakken van je opleiding. Via de PlanApp kun je daar keuzevakken aan toevoegen. Je coach of studieadviseur kan je helpen bij je keuze. Tijdens het jaarlijkse  Check Your Match-event kun je je ook verdiepen in mogelijke keuzevakken.

Als je je examenprogramma hebt aangevuld met keuzevakken en als je 90 studiepunten hebt behaald, kun je de invulling van je keuzeruimte via de PlanApp aan de examencommissie aanbieden ter toetsing. De examencommissie toetst jouw voorgestelde keuzeruimte op niveau en overlap. Vooraf kun je je keuzeruimte ook al laten toetsen door je studieadviseur.   

De examencommissie bekijkt of je keuzeruimte aan de volgende eisen voldoet: 

  1. Voldoende niveau: de keuzeruimte moet minimaal 30 EC aan vakken op niveau 2 of niveau 3 bevatten, waarvan minimaal 15 EC aan vakken op niveau 3. Het niveau van elk vak staat vermeld in de PlanApp of in de course catalogue.  
  2. Overlap: de keuzevakken die je kiest, mogen geen overlap hebben met je vakken uit het kernprogramma. Je kunt dit zelf controleren via de lijst met uitgesloten overlapvakken.  

Als de examencommissie jouw vrije keuzeruimte goedkeurt, dan wordt dit ‘bevroren’ in Osiris. Je kunt dan nog wel de planning in de PlanApp aanpassen, maar je kunt niets meer veranderen aan de samenstelling van je keuzeruimte. Wil je toch een ander vak of een ander pakket doen in de keuzeruimte en is er nog geen diploma aanvraag voor jou aanwezig? Dan moet je de keuzeruimte opnieuw voorleggen aan de examencommissie. Dit doe je ook via de PlanApp. Houd er rekening mee dat het tot zo’n vier weken kan duren voordat de examencommissie een beslissing heeft genomen. 

Tips

  • Goed- of afkeuren van de keuzeruimte staat los van het aanmelden voor vakken. Elk kwartiel kun je je voor maximaal vier vakken tegelijkertijd aanmelden. 
  • Als je extra vakken wilt volgen buiten je examenprogramma om, heb je hiervoor toestemming nodig van de examencommissie. Je kunt een verzoek indienen via je studieadviseur. Haal je een voldoende voor de extra vakken, dan komen deze op je cijferlijst te staan bij je diploma. 
  • Ook als je examenprogramma bevroren is, kun je je aanmelden voor vakken. Deze worden dan geregistreerd als extra-curriculair. Het kan zijn dat de eventueel behaalde studiepunten niet meetellen voor je beoordeling of je voldoet aan de diploma-eisen. De examencommissie moet dit toetsen. 
  • Wil je na je Bachelor College een masteropleiding volgen? Kijk dan ook eens bij de landelijke doorstroom-matrix. Als jouw major niet rechtstreeks toelating geeft tot een specifieke master kan het handig zijn om in je keuzeruimte de vereiste homologatievakken op te nemen (vakken die de aansluiting tussen bachelor en master verbeteren). Overleg altijd met de studieadviseur van de betreffende masteropleiding of je aanvullende vakken nodig hebt.