Harde knip

Alle universiteiten in Nederland hanteren de zogenoemde harde knip. Dit betekent dat je eerst een bacheloropleiding of schakelprogramma volledig moet afronden om met een masteropleiding te beginnen.  

Als schakelstudent kun je toestemming van de examencommissie krijgen om tijdens je schakelprogramma mastervakken te volgen. Dit mag voor maximaal 20 studiepunten en alleen als je kunt aantonen dat je nadeel ondervindt van de programmering van het schakelprogramma. Je bent dan (nog) geen masterstudent. 

Tijdelijke versoepeling harde knip

Vanwege het coronavirus gold er voor studenten die per september 2021 begonnen aan een pre-masterprogramma of masteropleiding een versoepeling van de harde knip. Om van deze versoepeling gebruik te kunnen maken, moest je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voor het collegejaar 2022/2023 geldt opnieuw een versoepeling van de harde knip. Op deze pagina lees je wat de voorwaarden zijn. 

Startmomenten masteropleidingen

Alle TU/e-masteropleidingen hebben minstens twee startmomenten voor externe studenten; aan het begin van het eerste en aan het begin van het tweede semester. Je kunt dus in september of in februari starten met je masteropleiding.

Rond je een bacheloropleiding of schakelprogramma aan de TU/e af? Dan kun je je elke maand inschrijven, zodra je je bacheloropleiding of schakelprogramma afrondt.   

Direct naar