Aanmelden voor vakken en tentamens Bachelor College

Als student moet je je inschrijven voor een vak om colleges te kunnen volgen en om tussentoetsen en tentamens te maken. Dit doe je in Osiris. Zorg ervoor dat je je minstens 20 werkdagen voor de start van het nieuwe kwartiel inschrijft. 

Als eerstejaarsbachelorstudent of schakeljaarstudent sta je automatisch ingeschreven voor de vakken en toetsen van het eerste kwartiel. Vanaf het tweede kwartiel moet je je inschrijving zelf regelen. 

Hoe meld je je aan voor een vak?

 • Check eerst of je voldoet aan de ingangseisen van het vak. Dit kun je controleren in Osiris → Onderwijscatalogus → Ingangseisen. Het kan zijn dat je bepaalde voorkennis moet hebben voor een vak. Of dat er te veel overlap is met een ander vak.  
 • Meld je aan via OSIRIS → Inschrijven → Cursus of Toets
 • Na aanmelding ontvang je per mail een bevestiging. Heb je geen mail gekregen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de helpdesk van ESA. Zo zorg je ervoor dat je de vakken kunt volgen die je wilt volgen. En voorkom je administratiekosten omdat je niet bent aangemeld.
 • Als je je hebt aangemeld voor een vak, dan ben je automatisch ook aangemeld voor alle tussentoetsen en de eindtoets;
 • Als je inschrijving voor de opleiding nog niet definitief is, dan kun je je wel alvast aanmelden voor het vak, maar nog niet voor het tentamen. Je moet je dan zelf aanmelden voor de tussentoetsen en het tentamen zodra je inschrijving definitief is. Let daarbij op de deadlines voor aanmelding.

Hoe meld je je af voor een tentamen?

Ga je een tentamen niet maken? Meld je dan op tijd af voor het tentamen. Tot 5 werkdagen voor de start van de tentamenperiode kun je je aanmelding voor een tentamen intrekken in Osiris . Als je dit te laat of niet doet, dan wordt het tentamen als niet behaald beschouwd. Door je op tijd af te melden voor het tentamen help je mee het papierverbruik te verminderen en voorkomen we dat we middelen gebruiken die eigenlijk niet nodig zijn, zoals te grote tentamenruimtes. Zo werken we samen aan een meer duurzame academische omgeving.

Als je je afmeldt voor een tentamen, mag je wel meedoen aan de herkansing. Zorg er wel voor dat je je op tijd aanmeldt voor de herkansing. 

Deelnemen aan een herkansing

 • Wil je een herkansing doen? Dan moet je jezelf aanmelden voor het tentamen. Houd de deadlines goed in de gaten. 
 • Als je je niet hebt aangemeld voor de herkansing, dan wordt het tentamen niet nagekeken en beschouwen we het tentamen als niet behaald (ook als je wel aanwezig was bij het tentamen).

Handige weetjes

Een paar dingen zijn handig om te weten: 

 • Ben je nog niet zo bekend met Osiris? Bekijk dan deze pagina met uitleg over de werking van dit systeem. 
 • Wil je je aanmelden voor een vak dat niet in jouw examenprogramma is opgenomen? Dat kan. Kijk voor meer informatie op de pagina Goedkeuring Examenprogramma om te zien waarmee je rekening moet houden.  
 • Je kunt je voor maximaal 20 ECTS per kwartiel aanmelden. Wil je je voor meer ECTS aanmelden? Dan heb je toestemming nodig van je examencommissie. 
 • Volg je een vak dat niet is goedgekeurd voor je examenprogramma? Dan noemen we dat een extra-curriculair vak. De ECTS voor dit vak tellen niet mee voor je diploma. 
 • Voor elk vak kun je 4 keer tentamen doen (2 achtereenvolgende studiejaren). Heb je na de vierde keer je tentamen niet gehaald? Dan kun je je niet opnieuw inschrijven voor het betreffende vak. Neem in dat geval contact op met je studieadviseur. 
 • Let goed op de deadlines voor het aanmelden voor een vak en herkansingen. Ben je te laat, maar is er verder geen reden waarom je niet zou kunnen deelnemen (bijvoorbeeld omdat het vak vol zit)? Dan kun je je alsnog inschrijven. Je moet dan wel administratiekosten betalen.   
 • Heb je een inhoudelijke vraag over een vak dat je wilt volgen? Neem dan contact op met je studieadviseur of de vakdocent.

Direct naar

Meer informatie

Wil je meer weten? Neem contact met ESA op via 040 - 247 4747 of onderstaand contactformulier.

Contact