Na je afstuderen zijn er een aantal praktische, maar wel belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een goede ziektekostenverzekering en WA verzekering, het eventueel aanvragen van een uitkering of aflossen van je studieschuld. We hebben een aantal zaken voor je op een rijtje gezet. Daarnaast geven we nog wat handige tips op het gebied van loopbaanondersteuning en mogelijkheden voor vervolgstudies in het buitenland.
Verzekering
Tijdens je studie aan de TU/e ontvangen de meeste studenten studiefinanciering en heb je wellicht een studentenziektekostenverzekering afgesloten. Na je studie ontvang je geen studiefinanciering meer en houdt ook je ziektekostenverzekering op, mits je een (bij)baan hebt en deze behoudt. Het is verstandig om voor je diploma-uitreiking te starten met het inwinnen van informatie over de mogelijkheden voor een ziektekostenverzekering na je afstuderen. De voorwaarden zijn per individu, situatie of verzekeringssoort en verzekeraar verschillend geregeld. Voor een overzicht of vergelijking kun je kijken op: www.verzekeringssite.nl/zorgverzekering.
Loopbaanondersteuning na je afstuderen TU/e Career Academy
Bij de TU/e Career Academy kunnen zowel studenten als afgestudeerden terecht met vragen over hun loopbaan. Tot 6 maanden na jouw afstuderen kun je kosteloos gebruik maken van alle loopbaan support die de TU/e Career Academy biedt. Zo zijn er loopbaanworkshops, is er individuele coaching op het gebied van arbeidsmarktoriëntatie en kun je er tips krijgen over je CV, sollicitatiebrief en LinkedIn-profiel. Ook kun je kiezen voor online coaching. Ideaal wanneer je tijdens je stage, afstudeeropdracht of na je studie niet meer in Eindhoven bent. Meer informatie over wat de TU/e Career Academy jou te bieden heeft, vind je hier. Indien je ondersteuning wenst bij het in contact komen met bedrijven, da
Career Jumpstart
“Ontdek je potentieel met Career Jumpstart!”
Ben je een neurodivergente student aan de TU/e en heb je moeite met het vinden van een baan? Maak je geen zorgen! Career Jumpstart begrijpt dat jouw brein net even anders werkt en bieden gerichte ondersteuning om je talenten te benutten en je carrière een vliegende start te geven.
Wat is Career Jumpstart?
Career Jumpstart is een initiatief van Fontys en de TU/e. Ons loopbaancentrum ondersteunt (bijna) afgestudeerden met ondersteuningsbehoeften. Of je nu autisme, ADHD, dyslexie of een andere neurodivergente eigenschap hebt, wij zijn er voor jou. Samen zoeken we naar de perfecte match tussen jouw unieke vaardigheden en de arbeidsmarkt.
Wat bieden wij?
- Individuele begeleiding: vanaf afstuderen tot een jaar erna staan onze experts voor je klaar. We helpen je met zelfkennis, loopbaancompetenties en sollicitatievaardigheden.
- Job matching: Samen gaan we op zoek naar jouw ideale werkplek en leggen we contact met werkgevers. Samen creëren we een omgeving waarin jij tot bloei kunt komen. • Training en workshops: Leer solliciteren, netwerken en jezelf presenteren.
- Zelfvertrouwen: Ontdek waar je goed in bent en bouw aan een positief zelfbeeld.
Inschrijven kan hier.
Uitkering
Een logische stap na je afstuderen is werk vinden. We raden je aan om eerst actief op zoek te gaan naar een baan. Werkervaring is niet alleen financieel voordelig, maar brengt ook waardevolle vaardigheden en netwerkmogelijkheden die je toekomstige carrière ten goede komen. Mocht het vinden van werk wat meer tijd kosten en andere financiele middelen ontbreken, dan kan een uitkering hulp bieden. Je bent dan verplicht om je in te schrijven bij het UWV. Je kunt recht hebben op een Algemene Bijstandsuitkering (ABW) van de Gemeentelijke Sociale Dienst. Heb je tijdens je studie reeds gewerkt in loondienst, dan kun je ook recht hebben op een Werkloosheidsuitkering (WW). Hierbij wordt gekeken naar je arbeidsverleden. Het soort uitkering is afhankelijk van het aantal werkjaren van de afgelopen vijf kalenderjaren voordat je werkloos werd. Voor meer informatie kun je terecht bij het UWV of Werk.nl.
Beurzen voor vervolgstudie of onderzoek in het buitenland
De Europese Unie, de Nederlandse overheid, en allerlei stichtingen stellen verschillende beurzen voor vervolgstudie, stage en/of onderzoek in het buitenland beschikbaar. Hieronder vind je een beknopte selectie van beurzen, waarvoor je in aanmerking kunt komen na afronding van je masteropleiding.
- Leonardo da Vinci beurzen voor stages van afgestudeerden
Het Leonardo da Vinci Programma stelt beurzen beschikbaar voor een ieder die beschikbaar is voor de arbeidsmarkt waaronder pas afgestudeerden. Een internationale stage-ervaring bij bedrijven en instellingen bevordert niet alleen je persoonlijke ontwikkeling, maar vergroot ook je kansen op de arbeidsmarkt. De stage moet plaatsvinden in een ander Europees land. Duur van de stage: minimaal 2 weken en maximaal 26 weken.
Voor meer informatie:
TU/e Regional Leonardo Bureau (TU/e-RLB)
Telnr. 040 247 8087
rlb@ tue.nl
https://www.tue.nl/tue-campus/starten-ondernemen/reconfirm-tue/leonardo-davinci/procedure/
- VSB fonds beurzen
De VSB fonds Beurzen zijn ingesteld door het VSBfonds. Met een VSBfonds Beurs kun je na afronding van je masteropleiding in het buitenland een studie volgen of onderzoek doen. De deadline voor aanmelding is jaarlijks 1 maart. Voor meer informatie kun je contact opnemen met:
mw.drs. Petri van de Vorst (ESA/io), tel: 040 2474747, e-mail: io@ tue.nl
Kijk voor de exacte voorwaarden op: www.vsbfonds.nl/beurzen.
Meer informatie over studie of onderzoek en stage na afstuderen:
Education and Student Affairs, International Relations Office, tel: 040-2474747, e-mail: io@ tue.nl
Notebook
Heb jij tijdens je studie deelgenomen aan de TU/e Notebookregeling? Als je afgestudeerd bent, vervalt de schuldbekentenis van de regeling. Hierna is je notebook afbetaald, het is echter niet mogelijk om je notebook terug te verkopen aan de TU/e.
Als je geen student meer bent, heb je geen recht meer op ICT-voorzieningen van de TU/e. De software moet je daarom van je notebook laten verwijderen. Zorg ervoor dat je binnen 5 dagen na uitschrijving bij ICT Services/Student langsgaat bij om je software te laten verwijderen. Als je dit later doet dan kost dit je € 50 per maand.
Studenten-emailadres maximaal een jaar lang behouden
Na je afstuderen is het mogelijk om nog maximaal een jaar na uitschrijving gebruik te blijven maken van jouw studenten e-mailadres. Voorwaarde is dat je je binnen één maand registreert op het TU/e Alumni portaal. Nadat je je hebt uitgeschreven bij Education and Student Affairs van de TU/e ontvang je een e-mail “Welcome to the TU/e Alumni community!” op je studentenmailadres, waarin je meer informatie kunt vinden over het TU/e Alumni portaal.
Je kunt je registreren vanaf het moment dat je officieel geslaagd bent. Om je te registreren: ga naar www.tue.nl/alumniportal en klik op `Click and activate your profile`. Hierna doorloop je een aantal stappen en word je gevraagd je gegevens te controleren en/of in te vullen. Na voltooiing van je registratie, word je studenten e-mailadres automatisch met een jaar verlengd. Indien je je niet binnen één maand registreert op het TU/e Alumni portaal, zal het studenten e-mailadres één maand na uitschrijven van de TU/e worden opgeheven. Let op! Je studentenmailadres is na deze maand verwijderd en kan niet meer worden teruggehaald.
Stopzetten studiefinanciering bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs)
De TU/e geeft automatisch aan DUO door dat je je diploma hebt behaald. Wel zal je zelf nog je studiefinanciering of tegemoetkoming moeten stopzetten. We verwijzen je hiervoor naar de website van DUO: https://www.duo.nl/particulier/.